(Alleen voor LEDEN/ Members only)

Wanneer u problemen heeft met inloggen kunt u op één van bovenstaande links klikken. Voor vragen, mail naar webmaster@krph.nl

Login

Koninklijke Rotterdamse

Post Harmonie

nlarenfrdeitptruestr

Wij willen jou

youtube

December 2017
M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

In 1902 besloten enkele Rotterdamse postmannen tot de oprichting van de Muziekvereniging van Post- en Telegraafbeambten "De Rotterdamsche Postfanfare". Hierdoor is men nu de op één na oudste vereniging binnen TNT. Reeds na 10 jaar werd de fanfare omgezet in een harmonie. Onder leiding van de vermaarde dirigent Thom Adee werd de RPH een zeer succesvolle vereniging en graag geziene gast in de Rotterdamse binnenstad.

Het bombardement van Rotterdam in mei 1940 trof ook de RPH. Veel van het archief ging hierbij verloren. Gelukkig waren de instrumenten voor het merendeel bij de leden thuis, waardoor deze gespaard bleven. Vrij snel na de bevrijding kon de RPH dan ook de nodige feesten muzikaal luister bij zetten.Als dank voor haar grote sociale karakter, de hechte band met de bevolking en de betekenis van het orkest voor de stad Rotterdam ontving de RPH bij haar 50-jarig jubileum het predicaat "Koninklijk".

Rock 'n roll en The Beatles lieten ook de KRPH niet koud en de vergrijzing sloeg toe. De kentering kwam eind 60-er jaren en resulteerde in een opwaartse lijn. Vol trots kon dan ook in 1972 de eerste langspeelplaat worden uitgebracht; vijf jaar later reeds gevolgd door een tweede LP. De KRPH was weer helemaal terug en richtte ook een leerlingenorkest op. In de hoogtijdagen van dit orkest telde het een aantal van meer dan 30 leden. Het 80-jarig bestaan werd groots gevierd met o.a. een receptie en een tweedaagse reis naar Marburg (Duitsland). Ook verscheen er een boek over de 80-jarige historie van de KRPH.

Het ging de KRPH voor de wind, o.a. door de jaarlijkse uitvoering te koppelen aan een thema. Zo werden concerten gegeven als "Tropical Harmonie" (zuid-amerikaanse muziek), "Glenn Miller-story" en "Reis door Europa".
Ook de drumband (later slagwerkgroep) liet zich niet onbetuigd: in 1990 werd men Kampioen van Nederland in de 2e divisie.

De viering van het 90-jarig bestaan verliep eveneens succesvol. Zo was er de receptie met aanvullend het koud buffet en de feestavond. Ook organiseerde men een groots openlucht muziekfestival op het Schouwburgplein en werd er een fraai in kleurendruk-omslag gehuld jubileumboekje uitgegeven. Het feestjaar eindigde tenslotte met een jubileumconcert in het Theater Zuidplein te Rotterdam.

In 1997 werd zeer succesvol deelgenomen aan een internationaal muziekfestival in Brilon (Sauerland); er werd een eerste prijs met lof van de jury behaald. KRPH en aanhang verbleven vier dagen onder uitmuntende omstandigheden in Duitsland.

In 2002 bestond de vereniging 100 jaar; reden om de nodige festiviteiten te ondernemen. Er werd een CD opgenomen, uiteraard was er een receptie waarbij een jubileumboekje werd overhandigd aan burgemeester Opstelten van Rotterdam en een jubileumconcert met als speciale gast Jan Vayne.

In 2005 en 2008 wordt succesvol geconcerteerd met de beroemde Nederlandse jazztrompettist Eric Vloeimans in een speciaal voor deze combinatie geschreven compositie. In 2007 opent de KRPH als begeleidingsorkest van de drie baritons Henk Poort, Marco Bakker en Ernst Daniël Smit de R’Uitmarkt op het Schouwburgplein in Rotterdam welke via TV live in heel Nederland is te volgen.

Op 4 januari 2008 verlaat de KRPH  na bijna 106 jaar het centrum van Rotterdam en maakt de oversteek naar Zuid om haar repetitieruimte in Rotterdam Charlois te betrekken.

Tenslotte gaat de KRPH op 1 januari 2010 na bijna 108 jaar op eigen benen verder en zijn wij niet langer een bedrijfsorkest van TNT. De naam 'Post' zullen wij wel in onze naam blijven dragen, als herinnering aan hoe het ooit begon.

Share This
Follow Us